Петифури

Домашно приготвени, сочни и вкусни
Източник:
ТИТЛА:
Дата: 17.03.2015
Петифури
Петифури
Петифури
Петифури
 
Необходими продукти:
8 яйца (на стайна температура)
1,5 ч. ч. захар
1,5 ч. ч. брашно
1 натурален шоколад
малко олио за разреждане на шоколада
захарен сироп (или компот от жълти плодове )
500 мл сладкарска сметана



Начин на приготвяне:
1
В отделни съдове разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. С миксер разбиваме белтъците на гъста пяна и постепенно сипваме захарта към тях, при непрекъснато разбиване. След като белтъците поемат захарта и тя се разтопи, изсипваме предварително разбитите жълтъци и с леки движения на ръката, подобно на лопатка, без да мачкаме белтъка, двете смеси се объркват внимателно.
2
След това изсипваме брашното и отново леко, по същия начин, се обърква цялото тесто и се разстила на платки, с дебелина от около 1 см.
3
Платките се пекат една по една в застлана с пергаментова хартия тавичка, в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато леко се зачервят.
4
Изпечените платки се изваждат от тавата, за да се охладят. След което хартията се отстранява и когато всички платки са готови, се обръщат с гладката страна надолу. Поставя се първата платка, полива се със сироп навсякъде, маже се с крем (по желание между платките може да се сложи някакво сладко или банани). Слага се втората платка и пак се полива и се намазва с крем. Според това, колко дебели желаете да са пастите, слагате толкова платки, но по принцип петифурите се правят с две платки. Заглаждате хубаво най-горната платка с крем и оставяте десерта на студено място.
5
Шоколадът се разтопява на водна баня и към него се сипва малко олио, за да се разреди. След като петифурите се охладят, се заливат с шоколада и отново се слагат на студено място. Когато шоколадът се втвърди, петифурите се нарязват и се украсяват.
6
Съвети:
Трябва много да се внимава, при разбиването на белтъцитехубаво да се увеличи обемът им и тогава да се сипва захарта. Също така трябва да се внимава при смесването на отделните съставки - всичко трябва да се прави с леки движения в една и съща посока, за да не спадне тестото и да не се втечни.
Вместо шоколад може да се използват смлени орехи или захарни пръчици - според вкуса, желанията и фантазията.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2015
500мл.сладкарска сметана....... На нея къде и е мястото???
1.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2015
Цялата рецепта ми се струва страхотно объркана.Написана е така,че само авторката да си разбира. Платки?? Що за дума е това?? Моля, обяснете ми.Обичам петифури,искам да ги направя,но нещо не разбирам.Крема с който се слепват въпросните ,,платки,,от какво се получи. ??????????
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


155 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: