вторник, 23 септември 2008 г.

Шоколадови пасти с портокалов крем






Продукти за блата

5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
с.л. какао
1 ванилия

Продукти за крема

3 големи портокала
2 жълтъка
150 г захар
500 г портокали за сок
1 пакетче желатин (10 г)
200 г бита сметана
1 ванилия

Друго

3 с.л.портокалов ликьор
3 с.л. прясно мляко
черен шоколад за гарниране
бита сметана или бял шоколад за гарниране

Приготвяне

Яйцата се разбиват на пухкав крем със захарта докато удвоят обема си.С внимателно бъркане се прибавя брашното,пресято с какаото и ванилията.Пандишпановата смес се разстила в правоъгълна тава,застлана с хартия и се пече в предварително загрята на 170* фурна.

Портокалите се нарязват на парченца над купа за да се събере изтичащият от тях сок.Жълтъците се разбиват със захарта на светъл крем.Портокалите за сок се изцеждат и се отмерва 300 мл.сок.Желатинът се разтапя на водна баня в малко портокалов сок и след това се смесва с останалия сок.Прибавя се с непрекъснато бъркане към крема от жълтъци.Оставя се в хладилника леко да се желира.Сметаната се разбива на твърд сняг и с внимателно бъркане се добавя към леко желираният сок.Най-накрая се прибавят и нарязаните портокали.Всичко се разбърква добре и се оставя на студено да се стегне.

От изстиналият блат се изрязват пасти.Сиропират се леко с прясното мляко,смесено с портокаловия ликьор.Намазват се с вече полу-желираният крем.Пастите се гарнират с шоколад или сметана.

*Може да се направи и цяла торта.Ако кремът не ви е достатъчно сладък,добавете още малко захар.

3 коментара:

  1. Здравейте и от мен!,пробвах и тази пастичка ,но във формата на руло полята обилно със шоколад.Освен :ММММММ... друго не можем да изкоментираме..Може би ,е по-удобен вариант като торта да се направи.Благодаря за чудесните рецепти на Йоли.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако се питаш как попаднах в 2008 година, "препоръчвачката" ти на сходни статии ме подкупи с много интересната снимка на тези шоко пасти. Много красиви, Йоли!!! И вече пораснах дотолкова в кулинарията, че да не гледам невярващо красивите картинки върху пастите и да се питам идиотски: "Ама как ги е изписала тези фини ноти?! Не е възможно да има толкова тънка четка, а и шоколадът й да не се втвърдява още на втората чертичка!"
    Сега се връщам да се порадвам на "Сладките ти ноти" :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви,момичета.Стари са тези пасти и снимката не е хубава,но са вкусни.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване