Начало За нас Реклама Контакти

Нежни петифури

Снимка за Нежни петифури
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Приготвянето на фондан е една от основните сладкарски техники, която вече се пренебрегва на запад от България, тъй като фината захарна глазура там се продава готова. Докато това не се случи и у нас, един от вариантите да поднесем на любимите хора този десерт е да бъркаме 20 минути захарната смес. Но пък усилията със сигурност си заслужават! Меню гарантира за това.

СъставНеобходими продукти за 25

  • за тестото:
  • 6 белтъка
  • 1 щипка сол
  • 70 г кристална захар
  • 50 г нишесте
  • 4 жълтъка
  • 60 г брашно
  • за пълнежа:
  • 120 г масло
  • 100 г стопен шоколад
  • 2 с. л. портокалов или друг ликьор
  • 2 белтъка
  • 2 с. л. захар
  • за фондана:
  • 400 г захар
  • 100 мл вода
  • 2 с. л. глюкоза
  • за гарниране:
  •  перли и цветни пръчици

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Белтъците се разбиват със солта на сняг. Постепенно се добавя половината от захарта. Слага се пресятото нишесте и леко се разбърква.

  2. 2.

    Жълтъците се разбиват на крем с останалата захар. Добавят се към белтъците. Отгоре се пресява брашното и внимателно се разбърква с дървена шпатула.

  3. 3.

    Тестото се шприцова на топчици върху хартия за печене. Пекат се 10-12 мин. в загрята до 190° С фурна.

  4. 4.

    Кремът се приготвя, като маслото се разбива на пяна и в него се наливат охладеният разтопен шоколад и ликьорът. Белтъците се разбиват на сняг, добавя се постепенно захарта. Смесват се на 2 части към шоколадовия крем.

  5. 5.

    Топчиците леко се издълбават с малка лъжичка и се напълват с крема. Охлаждат се.

  6. 6.

    Захарта, водата и глюкозата се слагат да заврат. Оставят се да врат леко за 2 мин. Сместа се охлажда до 42°С и се сипва върху мраморен плот или в голяма емайлирана метална тава. С метална шпатула започва да се обработва сиропът, като се загребва напред-назад и се разбърква. Процедурата може да отнеме около 20 минути. През това време сиропът побелява и се превръща в гладък еластичен фондан. Фонданът се слага в купа и се увива плътно с фолио за свежо съхранение. Поставя се в хладилника или фризера. Когато трябва да се използва, се затопля за 1-2 мин. в микровълнова фурна или на водна баня. Разбърква се.

  7. 7.

    С готовия горещ фондан се заливат топките и се слагат да се отцедят. Украсяват се с перли и цветни пръчици, стопен шоколад или оцветен маслен крем.


Подходящи типове вина
Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари